Tuesday, October 01, 2013

tamago kake gohan :D

あまみショップどっとコム | 奄美市名瀬から日常の写真をお届けします

konichiwaa minna :D

semalam aku tengok utube pasal masakan jepun.
aku mang suka tengok video cara cara buat makanan XD
soo aku dah lama nak buat tamago kake gohan nih tapi tak de can
so semalan teringin nak buat

tamago kake gohan ni "raw egg over rice" gituu
haha.makanan nih orang jepun suka buat kat rumah bila malas nak masak
kat kedai jarang ada
nak buat dia senang gilaa.takyah guna api pun
bagi yang malas masak.ni haa tamago kake gohan.sedap pun sedap
senang pun senang
aku ni bukan la suka sangat raw egg nih
org jepun selalu buat nasi panas panas . letak dalam mangkuk
nthen letak telur mentah nthen letak kicap.pastu gaul.siap

heee cara aku lain skit sebab aku takut temuntah makan raw egg
first aku masak nasi.kasi air lebih skit.sebab nak buat nih nasi kena panas
aku pecahkan 1 telur dalam cawan dulu.
letak 2 cubit garam dalam telur
letak kicap skit
lepas tu kacau sampai sebati

nthen panas kan pan
dah panas.
pelan kan api
letak mentega .biar dia cair sampai berbuih
nthen letak telur tadi
api pelan ja
jangan bagi masak penuh
letak.bila kat bawah dia dah mcm masak.cepat cepat pecahkan
angkat pan tu jauh dari api
nthen gaul gaul la.pan tuh panas.so dun worry.telur tuh masak
nanti dia akan jadi half cook mcm ni


biar dia cair mcm tu.done
lepas tu boleh letak atas nasi


gaulkan.n enjoy :D sedap k
serious

tapi harini aku buat cara lain .aku buat dalam bentuk onigiri.
guna menda alah ni.


nak buat guna tangan mmg aku tak reti
ada natang ni senang la.
ada jaul kat D.I.Y .5 hengget ja satu kotak


tadaaa.ni lah hasilnya.haha biar buruk asal sedaaaap. XD

but kalau nak buat dalam bentuk onigiri.aku buat lain skit
hehe
sebelum letak telur tuh
aku letak 1 ts garam .gaul kan
n letak skit mentega. gaulkan nthen baru letak telur.
pastu guna menda alah tu
jadilah tamago kake gohan versi onigiri
kalau ada seaweed dia akan jadi mcm nih

たまごかけ風ごはんの中身 | Flickr – 相片分享!

haa nampak sedap kaaaan XD yummy yummmy 

okey bye nak study XD 

sayooooo nara :D





No comments: