Thursday, November 28, 2013

STYLE OF THE DAY (S.O.T.D) - black and white


another post for s.o.t.d hehe
there's gonna be moree of it.
jajaaaang ngeee 



Wednesday, November 27, 2013

to do list

Kawaii

TO DO LIST 
1.kemas bilik
2.kemas almari
3.cuci rambut
4.ikat text book
5.buat lesen esok
6.kemas semua buku

heee tu je lah kot

hmm jumaat nih nak pegi KL
shoppingggggggggg ~~
hahaha
nthen balik tuh
nak cari qeja
tatau nak qeja tang mana
n tatau nak pi intebiewww qeja lagumana
cheq tatau
cheq bukan besa buat mua nih
semua harap kat mak cheq ja lah
hehehe

ngantukzzz sangat.esok ah sambung -.-


SPM : day 11 LAST PAPERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR






weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

ALHAMDULLILAH
hari last day sekolah bersamaan last say SPIYEMMM DOHH
gila sapa tak happy hahaha
aku sangat mengantuk sekarang dari semalam tak tidoq.sekarang dah pkol 10 malam lebih
kira dah lebi 24 jam aku tak tidoq.otak aku hang banyak kali -..-
haha apa pun
tadak apa sangat jadi hari
takat lepak lepak mcd.
maybe belum rasa pepisahan tu
ye lah kan
internet ada
telefon ada
senang nak keep in touch orang kata
tak la tepisah
lain lah kalau dah nak masuk U maybe
cuma happy sangat sbb dah tak payah study gegila
yang lain tatau la rasa mcm mana
aku rasa macam ni
ye lah.aku rasa mcm takkan tepisah kot.lainlah dulu.susah nak contact kan
apepun aku harap semua member aku tak lost contact
heheh
Ya Allah lega gila
lega sampai tatau nak habaq lagumanaa
hahah
tadi lepas magrib tadi.aku ada something yang aku rasa tak kena
tatau kenapa.aku rasa lepas makan malam tadi aku kena study -.-
ye la mana taknya,sebulan aktiviti aku mcm tu.
lepas dinner terus study
tetiba harini takpayah.rasa mcm tak kenaa ja.entah ah
aku serious tak rasa mcm hari last day aku kat skolah tu
aku rasa time cuti sebelum spm tu lagi happening dari harini
heheh
apa apa jelah
oh ya hari last paper bio
boleh la jawab alhamdulillah
hehehe
adios.

SPM :Day 10

semalam paper chemistry.aku paling tak suka chemistry.susah baq hangggg T..T exam chemi susah gila.mmg mcm tadak harapan ah nak dapat A.Nak dapat B HARAPLAH.mmg tak ah.dengan tak jawab soalan.hentam soalan begunung ganang.tambah experiment.naik sakit otak.musnah ah harapan aku nak dapat ps4 :(

Monday, November 25, 2013

SPM : day 9

ilustration | Tumblr | Illustration

minna sannnnn ~ tatsuketeee
im dyingggg
inside
wuuuu T--T
aku dah tak sanggup nak buat exam nih semua
aku dah tak larat

waktu tidor aku tak teratur .and tak cukup tidor
aku tidor kurang dari 5 jam sehari
selalu migraine.tapi tepaksaaaa
aku dah cakap kat mak aku yg aku dah give up
tapi dia slalu bagi semangat.bagi harapan
dont give up.two more papers only
then youre free,bla bla blaaa
tapi aku DAH TAK LARAAAAAAT
walaupun lagi 2 paper
mood nak cuti mai awai sangat
hmmmm
harini paper physics
SENANG BAQ HANG
senang nak jawab
tapi jawapan tatau betoi ka dak -..-
alhamdulillah lah tak susah tak senang
boleh jawab la
tak mcm soalan sir bala buat
paper 1 tadi check
mmg hantu.banyak gilaaaa salah
paper 3.section A aku kira salah
aku tak ingat camna nak kira microgauge screw metre ke apa jadah ntah
aku tak ingat
hat tu mmg salah da
dengan graf salah mua cukup
bahagian experiment .boleh la
kluaq senang
depth and pressure
dengan wavelength .yg ripple tank
aku buat dua dua sbb takut satu tu salah
biaq lah .yg mana markah lebih..boleh dapat tinggi skit kan
sbb banyak sangat salah
aku tak target physics A
soalan senang
gred mesti tinggi.mmg susah ah nak dapat A
even A-
tawakal je lah
kita dah usaha
serah kepada yg Esa. 
adios :)
esok chemistry.ciritttt

Friday, November 22, 2013

STYLE OF THE DAY (S.O.T.D) - casual

i think this oufit looks cool



perfect combination.
this is my style.

BIG FAT FATHIRAH

minna san ohayouu :)
dalam bucket list aku ada pasal "lose some fats"
kenapa ? 
sebab aku gemok ah!!!
orang slalu cakap

"hang dah kuruih dah nak kuruih pa gi"
"hang besaq lengan aku ja"
"hang mana da gemok.aku gemok gi"



ohh pleaseee
nak amik hati lettewww
aku mmg tak gemok dari segi  berat,berat aku 39kg maintain
aku underweight.sebab tu la aku tak guna istilah "lose weight"
aku bukan nak turunkan berat badan.aku puas hati dengan berat aku
aku makan pi lah banyak mana.berat badan aku takkan naik
metabolism aku tinggi
tapi tapi tapi tapi tapi

walaupun BEGITU ...tak bermakna aku tak mengembang -..-
aku makan benda tak sihat.berat aku tak naik
tapi dia naik kot len
makan benda banyak cholestrol
dia bagi pelampung kan aku
T-T
pelampung yang orang tak nampak sangat.
maybe bagi depa normal bagi aku tak

. | via Tumblr

tempat paling banyak lemak.paha aku .kat situ mmg obvious gila
second hip aku."equilibrium" antara hip aku dengan pinggan aku tak normal
hip aku besaq and pinggang aku kecik.
pelik sangat.aku tak suka T-T
and third.atas hip aku.belah kirI and kanan.lemak kat situ sangat ketara
tambah bila aku duduk
aku pakai baju besaq pun still nampak
lemak kat situ tatau kenapa tapi dia ganggu keselesaan aku
mcm something tak kena.
lebih kurang mcm ni lah 
"
"
"
"


ah yes aku jumpa gambaq yang best describe my whole body
this
'
'
'
'
'
'


hip dip, big, hips, thin, fitspo, different, body, shape

tapi curve kat pinggang aku nampak elok lagi la dari dia.hahah o.o
perut dia flat.perut aku tak
paha aku pun mcm dia.tada thigh gap T-T
lemak antara paha becamtum.waaaa tak sukaaa
bontot aku pun agak besar which i dont like
keturunan :(

perut aku agak buncit.
bila aku duduk.satu garis lurus kat pusat.
membahagi negeri utara dengan selatan -..-
SANGAT KETARA
kadang bila aku lepas makan
perut aku lebih buncit dari biasa :(
mcm perempuan pregnant 4 bulan
gambar kiri tu describe perut aku mcm mana :(

Untitled

fat | Tumblr

All sizes | Feelings | Flickr - Photo Sharing!
(she wrote my name on her belly :0 )

ni semua maybe sebab aku tak makan healthy food
jarang or tak penah buat excercise
mmg setau sekali

oleh yang demikian.aku nekad.lepas SPM
nanti,aku nak buang semua lemak tu and get my dream body
dengan cara yang sihat of coz
aku tanak kena bullimia
and aku nak kurus tak sampai tahap jadi aneroxia
aku tanak telan sebarang chemical or anything
nak secara natural.
maybe lambat.at least selamat
tu la orang kata 
" BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT"

kannnn.heheheh


Wished it was that easy ...

adios




AFTER SPM BUCKET LIST

Things i wanna do right after SPM .:p

  • watch the latest episodes of naruto.
  • watch shingeki no kyojin
  • play minecraft 
  • go to anime festival asia (AFA)
  • go to anisong concert. with my friends obviously
  • go to escape theme park with them
  • SHOPPING 
  • watch all animes 
  • karoake with them for 2 hours
  • get my car license
  • go to any anime convention
  • go to legoland
  • re decorate my room
  • curl my hair
  • go to spa
  • learn to play ukelele
  • play piano everyday
  • holiday in Krabi/vietnam/ bandung/etc with le family
  • photoshoot with my friends
  • shopping at H&M
  • cosplay-ing
  • do some crazy stuff with them
  • shopping in KL
  •  ice skating
  • holiday in langkawi with them .emm maybe
  • lose some fats : a must for me
  • jogging every morning
  • scuba diving
  • bungee jumping
  • go to universal studio with the them
  • go to any concert with them
  • ride an elephant / horse
  • prank someone
  • have a temporary job
  • learn how to cook
  • pet a cute monkey
  • sleep over
  • learn japanese
  • eat at sushi king 
  • own a lot of makeups ; for cosplay
  • pet a cat / iguana / hamster
  • meet zint
  • holiday at penang.

Thursday, November 21, 2013

SPM : day 8 ADDMATHS PALING SUSAH DALAM SEJARAH OTAK AKU

Exam :(

minna san konnichiwaa :)
kejap ja dah 2 minggu exam :)
tinggal lagi seminggu :)
happy sangat + tak sangat 
sebab tinggal lagi 3 paper yang mengancam jiwa raga
physics chemi and bio
direct 3 hari terus tada cuti cuti :(

semalam exam addmaths T-T
Ya Allah hanya Allah ja tahu betapa susahnya soalan dia
tecirit aku jawab soalan cam hantu tuh
serious cakap.mmg soalan HOTS dia gila babi punya susah
mmg tadak yang sama mcm dalam buku past year
mmg tadak sama mcm exam exam lepas
tak penah aku buat soalan addmath sesusah ni
hmmmm
banyak gila aku tinggal.
1.sebab tak cukup masa
2.pening kepala tak reti buat
paper 1 nak harom susah gila babi
paper 2 senang skit.TAPI STILL SUSAH T_T
aku mcm tadak harapan jaa nak lulus.aku sedih sangaaat nihh
kalau lah aku fail addmath
tak ka buat rosak result aku nanti
cacat ja tetiba addmath fail
aku tak paham kenapa depa buat kat kami cemni
kenapa tahun ni jugak :(
kalau lah tahun ni depa masukkan 20% hots question
nasib ah batch2 akan datang
lagi betambah % lagi susah
tapi kalau sbb kan susah sangat
nthen depa mansuhkan hots question next year mmg boleh baraa
tak acik la kalau kami punya batch ja kena
hhmm
serious aku nak nangis buat T-T
bagi orang lain maybe senang
bagi aku yang lemah mengira nih
jahanam masuk longkang
SEDIH SANGATTTT !!
huaaaaa
harapan aku nak straight A musnah
tadak skit pun peluang nak dapat A
apapun aku dah try sehabis baik aku
tawakal je lah .
adios

Wednesday, November 20, 2013

SPM : day 7

minna san :)
skang dah masuk minggu ketiga SPM
esok last paper tuk minggu ni which is harini boleh dikatakan sebab skang dah pkol 3 pagi.haha
hari paper agama
:( agak susah
bahagian ayat hafazan dengan tajwid hancur gila
paper 2 lagilah
aku tak baca langsung
sejam rehat sebelum paper 2 tu lah yg aku baca.sekali imbas ja.
tatau la apa nasib
dah la banyak salah
aku check paper aku tadi
mcm nak nangis ja banyak salah T..T
bahagian tajwed tadi boleh buat sikit pun sebab sblom masuk dewan aku jumpa ustazah .tanya semua pasal  hukum hukum.tengok tengok semua masokkkk.ALHAMDULLILAH.heheh.agak happy.oke boiiii esok paper addmaths n tasawwur.

Tuesday, November 19, 2013

spot agama 2013

incase sesapa tengah search soalan spot agama memalam nih.nah aku copy paste kan.aku pun baru dapat tadi

Pendidikan Islam SPM tajuk penting ( maklumat dari Bengkel Pendidikan Islam SPM di Kota Baharu Kelantan.. leh lihat tajuk ni
KERTAS 1
akidah-syirik,kufur,nifak
-ahli sunnah wal jamaah
-ajaran sesat,khawarij,ahlul bait(definisi,rujukan)
ibadah-haji(syarat wajib haji,rukun haji/umrah,miqat makani)
-dam
 -cara kerjakan haji qiran,ifrad
 -akikah,gadaian,insurans
 -wanita yg haram, dikahwini, wali, walimatulurus, tanggungjawab (suami, isteri, bersama)
- talak,fasakh,khuluk
- li'an,undang2 keluarga islam,kemahiran keibubapaan
adab-jaga org sakit,rekreasi,kemudahan awam,adab dgn Rasulullah
- memelihara alam,memberi hadiah dan sedekah,berniaga
tokoh-imam abu hanifah, syafie, ahmad bin hanbal, ibnu sina, sayyid jamaluddin, sheikh tahir jalaluddin (read more on nama penuh, gelaran,maksud gelaran, kitab, sifat peribadi, sumbangan)
sirah-khulafa' ar-rasyidin (dasar, pembaharuan, abu bakar al-siddiq, ali bin abi talib
bani umaiyah(tentera)
- abbasiyah(sains dan teknologi,pendidikan-nama tokoh, kepakaran)
- faktor dan iktibar drpd kejatuhan dan kemajuan krjaan abbasiyah
     
KERTAS 2
ayat hafazan-luqman,al-an'am,al-hasyr (ayat 21,22,24)
hadis
- hidup di dunia ibarat seorg perantau
- org beriman kekasih Allah
- perpaduan teras kejayaan
ayat kefahaman-  nasihat luqman al-hakim,
manusia perlu bersyukur,
rasul penyampai wahyu,
larangan mempersendakan agama,
ciri mukmin Berjaya
layanan baik,
hidayah Allah,
peribadi mukmin,
Nabi Muhammad utusan Allah...

SPM :day 6

\m/

this is my f mirai nikki .aa no i meant online diary oke.
so suka hati mak bapak tok nenek pak ngah pak cik tok lang tok cik aku ah
nak tulis apa nak bagi pendapat apa.okehh.dah rasa menyemak sangat.
BELAH AR

hehe.peace :p

okeh btw hari paper 2 tasawwur
SUSAH BAQ HANGGG
waaaa :(
tapi boleh la buat
aku tak tahan dengan masa ja
f 2 1/2 hours
soalan boleh siap 1 1/2 hour ja
aku memang nak kluaq awal.tapi
kalau kluaq pun bukan boleh balik -.-
hmmm

ada satu benda gi aku tak puas hati
apa heyy laa pegi boh paper 1 tasawwur hari khamis ni 
DENGAN ADDMATHS
tokleh ja ka buh pi dengan paper 2 .buat hari sekali perabih
jangan siksa jawa raga pelajar boleh dop -..-
heeeeemmmmm




oh ya btw.BAJU YANG AKU ORDER DAH SAMPEI BUKK
HAPPY ME IS HAPPY HAHHAH

tapi tulah hat monster tu kain dia mcm tak bekualiti sikit
yang nerd crop top tu besaq ya robbi
hat satu gi okeh ja .ngeee


boiiii esok paper agamaaa .

SPM day 5 :MATHS

Untitled | via Tumblr

konichiwaaa minaa sann :')

huaaaa stress gilaaaaa :( stress sebab dalam bulan nih kena study setiap saat
tapi tak buat pun.haha.mengedik je lebih :(
tu lah yg sebenarnya mendatangkan stress
malas nak study.bila exam.wa tak bleh jawab meh :(
bila dah stress banyak sangat jerawat tudiaa nala punya banyak dok naik
hat ni dok buat stress tahap maksimaaaa .herghhh SEDIHHH

paper 1 math agak susah la.paper math semalam
paper tu alhamdullilah agak senang skit
cuma part plan tu yg aku tak paham skit
part tu memang hancurrrr
haha.

lepas habis paper 1 pulun semua pakat dok tanya jawapan nih apa tuh apa
T-T
aku banyak salah
ntah la banyak ke dak
aku tanya dua soalan ja.dua dua salah
celaka
hmm

pasai ahh
hopefully boleh dapat A
A+ pun oke gak.ngeeheeeeee hahaha
NAK GAK A+
aku tak penah dapat A+ math 
ehhh penah penah.masa up1
len tak penah.

okeh boiiiii




Thursday, November 14, 2013

SPM :DAY 3 & 4

Every day @ skool

konnichiwaaa ~ its f 1 in da morning.i should be sleeping right now.butt .pfft
btw sejarah paper done today
semalam paper 1 and 2
today paper 3
tak susah tak senang
boleh boleh lah
haram semua spot hwang ho satu soalan pun tak keluar
kelaurnya tamadun indus
arghhh menaip pun letih T-T
tangan aku dok letih lagi punya dok buat paper 3
buku jawapan tu dari depan sampai belakang sekali full.
tadak tinggai muka kosong,letih gila baq hang
hmm apa pun 7 more papers to go
menanti~ 
hari kebebasan

tadi dapat gamba graduasi
amat mengecewakaaaaaaaaan
huahh
comey tu dah comey *of coz
tapi pi pejaaaaaam mata pulok dahh
dah la hat gambaq yang besaq
gambaq kecik plak tak tengok camera
hmmm
rugi nyaaaaaa


malasnya nak study.semangat tadak
dok letih ja dari tadi.hmm
oh ya btw tadi aku tengok insta mia sara
hamboih besday dia yg ke 6 DAPAT MYVI WEHH
budak 6 taun dapat myvi pak dia bagi
wattaaaa,aku 6 taun dapat keta hotwheels jaa
tapi aku rasa lagi best dapat hotwheels.dapat keta
bukan reti bawak pun -..-
and dengar dengar dari mak aku la
tatau la betol ke idok
aku aku dapat straight As
pak aku nak beli viva :'))
tapi ntah btol ke tak
aku punya hadiah pmr pun sampai ke la
tak dapat lagi. -.-

dah dah bye,belajaq lagi bagoih


Tuesday, November 12, 2013

sejaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

Ffffff....

well hollo people of the world
esok exam sejarah .bye 


Sunday, November 10, 2013

happy me is happy


nafsu meledak
tak sampai setengah bulan
baru minggu pertama exam
nafsu membeli membuak 
tatkala sedang menelaah biologi
bahahaha tak bleh blah
k haritu aku rasa mcm kayaaaa jaa
mcm banyak duit jaaa
macam tak reti jimaat ja
macam bagus ja
k tak actually aku boring baq hang
aku ber rambang mata sebentar menelaah instagram.kusyuk punya kusyuk
hilang seratuih
haha yess aku memboli belah sebontar tanpa mengoyangkan secebis lemak
baju yg diidamkan dalam gengaman.
post lepas aku ada tunjuk baju tu
tapi org tu jual mahal skit
aku jumpa insta yg jual murah skit
aku pengguna bijak.hahaha
bab cari benda murah mmg aku utamakan
so aku beli 3 baju sekali.sep skit.
habis spm aku beli banyak lagi.aku suka beli kat org tu.baju dia murah and lawa.worth it gila dari tmpt lain haram punya mahai .so here stuff that i just bought .im so f happy right now.k nak sambung study sejarahhh XD



exam mood

entahlah apa mood aku study kat meja makan o.o .harini hari ketiga cuti .cuti antara minggu pertama exam dgb minggu kedua.next week cuma exam sejarah.tapi nih lah time nak sesut habis subject chemi bio physics.sbb nanti dah tak sempat.dah 3 hari cuti.tapi aku bijak sangat.tak guna masa dengn betol.harini ja aku rasa aku study bebetol.hari lain aku buang masa dgn makan n main.sedih hidup.dah 3 harini jugak aku tak study sejarah.aku ingat study isnin n selasa ja sempat.nampaknya tak mcm aku sangkakan.well salah aku jugak.setahun lebih aku ada tuk ulang kaji.paham betul betul.tapi aku main main.now i've to pay for that.hmmm seminggu sebelum SPM .exam yg menentukan masa depan aku.baru aku start mentelaah buku buku yg ada.buku bak gunung everest .yg aku buat.telaah. setinggi binjul jerawat.hmmm tak guna sedih la.apa yg mampu aku uasahakan.DEMI MASA DEPAN DAN PS4 .MUAHAHAHAHAHHAHA

Friday, November 08, 2013

SPM : day 2

(1) fondo de pantalla animado

aku tengah frust.
kalau result aku ada ja 1B .habis..no PS4
paper BI semalam
apa yang tempat tusyen aku spot kluar
FORMAL LETTER
aku baca .aku buat latihan.aku hafal format
aku tak tido satu hari
tapi aku silap besaq
pi tak tidoq
pulun baca semua yg ada malam tu
pagi tu otak aku cramped
banyak sangat nak tulis sampai idea hilang
aku panic
sebab aku habis setengah jam pikir camna nak buat alamat
masa 1 jam 45 minit
tak cukup
section B
alone
tajuk yang aku buat
aku buat pasal naruto n sasuke
life depa yang "alone" tuh
sebab panic sangat.cerita aku kelam kabut tak ikut susunan.
ntah nak buat apa dah
curah ja apa yang telintas
kusyuk sangat cerita pasal life naruto
sampai lupa nak ketengah kan part alone tu
aku takut keluar tajuk je nih
hmmmm
paper 2 boleh lah
bahagian novel
decision of a character
great escape
boleh la jawab
3 page aku bagi
hmm
aku still takut
next week sejarah
hopefully aku boleh dapat A
bye




Wednesday, November 06, 2013

SPM : day 1

alhamdullilah boleh jawab dengan tenang paper bm harini
satu ja aku frust gila.smua yang diorang spot haram tak masuk -..-
nasib lah aku tak begantung sangat
paper 1 bm section A ada spot
tapi tu lah aku tak baca -..-
keluar bangunan bangunan bersejarah
hapa lagi hentam bubuh apa yang aku ingat pasal sejarah
dah macam jawab esei sejarah
section B bolehla.aku amik soalan usaha usaha untuk membentuk akhlak terpuji
lebih kurang sama macam point dalam masalah sosial.jsut modified skit ja.hehe

then paper 2.punaaaaaaaaah .bahagian novel benda yg orang tak expect
bapak ah keluar sinopsis.nasib ah aku ingat novel azfa hanani.aku bagi 1 and half page.lenguh 
menulis taukk.soalan b tanya teladan and peristiwa.aku buat mcm tulis pengajaran la
bahagian tatabahasa jangan kata ah
semua dok spot cakap ajuk cakap pinda.natey berukk keluar pun tidak
kluaq frasa nama kejadah yang sumpah aku tak penah belajar kat sekolah
aku rasa menda ni cikgu ajar time form 1 ke hapa
serious aku tak penah belajar time form 4 n form5 
tu nasiblah
nih peribahasa .lagi haram
out of three aku just tau satu T--T 
susah kooot
dia bagi ayat  penyata mcm tu ja.suruh kita bagi contoh peribahasa
i) sengaja mencari susah atau bahaya
ii) sesuatu yang sudah pasti peroleh atau dimiliki
iii) orang yang bodoh kalau ada kesungguhan mempelajari sesuatu lama lama akan pandai juga

aku tau no. 3 ja.dah habis exam baru aku teringat jawapan dia.kaaan bodo gila aku T--T

jawapan dia 
i) sarang tebuan jangan dijolok
ii) takkan lari gunung dikejar , hilang kabut tampaklah dia
iii)belakang parah diasah lagikan tajam

aku cuma betul no i and iii ja.hilang dua markah.sayang gilaaa T-T 
hopefully dapat A jugak,tak kira ah minuh ka plus ka .

xdxd


Monday, November 04, 2013

DOA DOA

 doa doa yang aku copy paste jugak.heeee untuk diamalkan sebelum masuk dewan peperiksaan atau sebelum membuka kertas soalan :)

doa sebelum masuk dewan peperiksaan

DoaMasukDewan

doa hilangkan gemuruh

DoaHilangGemuruh

doa terang hati

DoaTerangHati

doa ketika lupa

DoaBilaLupa

sumber  : doa untuk pelajar

spot for bahasa melayu spm 2013

SPM candidates 2013 . Ambil perhatian !
BM SPM2013 .  Untk diberi perhatian :KERTAS 1 : Penulisan
-1Murid 1Sukan
- pertukaran pelajar antara negara
- peranan ibubapa
-gejala sosial
-p'bentukkan sahsiah tinggi
KERTAS 2 :
-Cerpen T4
-Prosa Klasik T.5
-Puisi Tradisional T.5
-Ayt aktf n ayt pasif
-Ckp ajuk ckp pndh
-Peribahasa
NOVEL : Perbandingan
1.Wtk
-Utama
-Sampingan
2. Latar
-tmpt
-masa
-masyarakat
3. Nilai
4. Pengajaran

TOLONG FORWARD AT ORG lAIN JUGA EA . KALAu KITA PEMUDAHKAN ORG UTK MENUNTUT ILMU , INSYAALLAH ALLAH AKAN TURUT PERMUDAHKAN KITA. AMIN .

sumber . copy paste :)

esok paper BM.harap membantu .study smart k :D

more spot for spm 2013 (biology ,physics , chemi ,english n sejarah )

ini semua aku dapat dari orang.betul ke tidak wallahualam.study je k :)






spot spm 2013 (sejarah & b.melayu)

Tips 4 calon SPM Karangan bahasa melayu
1)peranan ibubapa memupuk sikap menghormati wargatua.
2)memupuk amalan baik dalam penjagaan kesihatan.
3)peranan keluarga dalam menjamin keselamatan anak.
4)peranan ibubapa memperkasa budaya tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga.
5)pelbagai usaha ahli keluarga untuk menjimatkan perbelanjaan.
6)usaha ibubapa membudayakan amalan membaca kepada anak-anak.
7)peranan ibubapa mendidik anak memanfaatkan internet.
8)fakto anak terlibat dalam masalah sosial.
Kertas dua.
-ibu&ceper-cakap ajuk&pindah-seloka si luncai-hikayat lang lang buana-pelayaran penuh peristiwa-indera nata-opu daeng. Novel(watak sampingan- anything about watak samping can be asked(papa-jeffri) (konserto-mamat)


SEJARAH
Sejarah Paper 2 Spot Questions by Kementerian Pelajaran Malaysia.
FORM 4
Bab1-Maksud & ciri tamadun
-Tamadun Hwang

Bab2-Peningkatan Tamadun(Bidang ekonomi & pendidikan/perundangan)

Bab3-K.Agraria & maritim
-Monumen

Bab4-rujuk soalan SPM 2012

Bab5-Hijrah
-Pgm Madinah
-Penyebaran Islam
-Pembukaan semula kota makkah

Bab6-rujuk soalan SPM 2012

-Pertembungan tmdn Islam dgn tmdn lain

Bab7-Penyebaran Islam di Asia Tenggara
-Faktor penyebaran Islam
-Teori kedatangan Islam

Bab8-Pengaruh Islam terhadap sistem ekonomi masyarakat Melayu tradisional
-Pengaruh Islam dari segi gaya hidup

Bab9-Zmn Gelap
-Zmn Reformation
-rujuk soalan SPM 2012
-revolusi perindustrian

Bab10-Ekonomi dagangan bijih timah
-Dasar british terhadap pertanian
-Undang2 tanah

FORM 5

Bab1-Pengenalan birokrasi barat di Asia Tenggara (thailand,philipines)
-Imperialisme di Asia Tenggara
Bab2-Peranan akhbar,majalah dan novel
-Pengerakan Nasionalisme di Asia Tenggara
-Nasionalisme persatuan melayu
-Gerakan Islah
Bab3-Latar belakang pembinaan negara bangsa
-Sistem jemaah negara di kelantan
-Adat pepatih Negeri Sembilan
Bab4-rujuk soalan SPM 2012
Bab5-Pakatan Murni
-Sistem Ahli
-Perlembagaan persekutuan Tanah Melayu (suruhanjaya reid)
Bab6-Reaksi dan langkah pembentukan Malaysia
Bab7-Pilihanraya di Malaysia
Bab8-Dasar untuk perpaduan (bahasa kebangsaan,kebudayaan,sukan)
-Wawasan 2020
Bab9-Malaysia dalam hubungan antarabangsa (asean-zopfan)
-ASA/MAPHILINDO
-Cabaran masa depan
-Kemunculan blok dunia & perang dingin
-Dasar luar Malaysia
-Malaysia dalam hubungan antarabangsa (PBB,Commonwealth,OIC)

KOMSAS
f4
(puisi tradisional)
-gurindam fasal ke-6
-seloka emak si randang
(sajak)
-di perpustakaan
-harga remaja
(cerpen )
-ibu dan ceper
-israk
-mellisa
( drama)
-forum remaja
(prosa klasik)
-pelayaran penuh peristiwa
f5
-gurindam tonggak dua belas
-si luncai
(sajak)
-dirgahayu bahasaku
(cerpen)
-pahlawan buntung
(prosa tradisional)
-hikayat langlang buana
-opu daeng
utk sesiapa yg familynya amik spm...


p/s : selerak skit susunan dia.aku main copy paste ja,nanti aku copy paste bebanyak skit :)

gool luck to all spm candidates :)

Sunday, November 03, 2013

2 more days

2 more days till SPM .
im so f nervous !!
i didnt study much. all i do this week eat and rest 
hmmm what can i do now.
hopping and pray that i can do well in exam
6/11 - 27/11
almost 1 month
for 10 subjects.
hmmmmmmmmmmm
still got time ait.
i dont know.waaaah
and i dont careeeee

minna san.wish me luck :)


my place near the window.second from behind.hehehe