Tuesday, January 14, 2014

first day work

ohayouuu :)

*ekceli hari bukan hari petama.dah masuk hari ketiga dah.haha.penat punya pasal.nak update pun dah tak larat :(( hari ni aku shift pagi.jenoh gak la nak bangun sbb dua hari sebelum shift malam. hehe.la kat cafe .menunggu customer.tadak sapa mai -.- boleh bankrup oh tmpat nih.haha

first day aku keja hari isnin
bersamaan dengan 13/1/14 .hehe.aku keha shift malam.aku malu sangat sangat time nak masuk.well biasala aku nih.heheh
tahap 'kemaluan' mmg tokleh nak ukur dah.haha. masuk ja dalam tmpt tu.huh.awkward sangaaaaaaat.
aku tanya pekerja dia. manager dia ada ke idok. smua mcm aaa eee uuuu.haish. last last chef dtg kat aku. tnya harini ke start keja. haaa.then dia bawak aku gi masuk kitchen.bagi kat aku cap and apron.huaaa .mcm keja kat stabak. haha .then. dia kenal kan aku dgn 2 org laki.ntoh ler nama apa.tak ingt. depa 2 nih shift pagi.kiranya pkol 4-7 'shift betembung' haha . so pkol 4-7 akan ada 4 waiter la. depa pun malu.aku lagi lah malu.hmmm.aku gi kat bar nih.diorang lagi gi store.aku gi store depa lari mai bar.haish. nak ajaq aku apa nak kena buat pun malu.hmm depa dorang nih mmg tak cakap ngan aku sngat. thenn datang lahh si mak cik mak cik.nadd and fatimah.haha aku baru setengah jam ada kat situ.haha.bagus la jugak.tada ah aku nak bosan betengek kat kaunter.hehe.lepas ja depa balik. tetiba ada ja mamat meluru masuk.aku ingt dia customer.rupaaaanya partner aku untuk shift malam.ingt tak pasal aku ckap mamat hensem tuh. haaaa dia la XD aku satu shift dgn dia.heheh.dia masuk lmbt.n mmg dah jadi trend dia.org masuk keja pkol 4 dia masuk pkol 5. hehe. dia baik sngt. sementara dua org tuh dok lari dari aku duk kat dalam store.si mamat ni jelah yg nak smbg ngan aku pun.haha.mula aku ingat dia nih tua dari aku. lepas tu.....

dia tnya aku. "lepasan spm gak ke ?"
aku jawab ye lah kan.

*terbenti sat.first customer dtg rini.heheh.

sambung sambung.

lepas dia tnya "aliran apa"

aku jawab sains

nthen dia kata. "budak pandai lah ni.(gelak gelak nthen belah)

rupanya dia sama umoq ngan aku.heheh. sebab dia kata budak lepasann spm gak ka.kann

haha tesenyum la aku.budak pandai la sngt kan. hahaha

nthen rehat.aku belah pegi secret recipe.habis gak duit aku T.T nak jmpa depa pnya pasal.haha

lepaa tu aku sambung keja balik.
mcm mcm lah kena buat. hantar ayaq hantar makanan.kutip bekas org makan. paling banyak cuci pinggan -.- pinggan ka aku.aku ja pingga. ni mesti kena sumpah akim.panggil aku muka pinggan.hehe.

banyak gaklah cust dtg. pkol 7 depa 2 ekoq tuh balik.tinggal aku dgn mamat tu.dgn sorang lagi india.dia tukang buat coffee pa semua.dgn chef.

bila ja nak hntaq makan ka.nak pi kutip bekas makan ka. mamat tu msti cakap " jom " kat aku.haha

lagi hat lagi dua tuh.haraaap.aku la buat semua.

then kalau nak cuci pinggan.

aku cuci.dia kat sebelah aku tolong lap.hehe sweet tak kami

sweet sangat la kaaaan.hahah

dia je lah kawan aku kat sini.

pastu dah nak tutup.

dia ajar aku cara nak cuci kain lap lap meja semua tuh.

aku duk ja tepi sinki.saja buat muka bodo.biaq dia buat semua.HAHAH

kat situ je lah kami sembang banyak.

kami tak bahasakan aku hang ka.sya awak ka.kami bahasakan nama.

kat sini nama aku nadia.sbb nama fathirah pnjang sngt nak letak dalam comp.dia letak nadia ja. soo semua panggil aku nadia.kecual chef.dia panggil aku adik.haha

masa dah malam mcm tu.pkol 10 lebih kot.yg india tukang buat ayaq offer nak buat kat aku.haha tekejut gak aku.tnya dia free kee.haha dia kata nak tolong buat.haha.mau je lah. alang alang.mintak paling mahal.mocha ! 10 hengget. huu sedap.dalam dalam dok sejuk.mnum mocha suam.perghh.haha

depa kat sini semua baik baik ngan aku.cuma 2 org tu ja yg segan ngan aku.aku lagi la segan kan.hahah

kami balik lambat sngt haritu.sbb ada customer ni tak reti nak balik.bak habaq dah awai awai.kami tutup pkol 12. 12:30 depa duk sembang gi. -.- tepaksalah tutup pkol 1.kemas kemas pa semua.

then aku bukak apron.tnya kat mamat tuh."aaa yg ni nak letak mana

dia kata maih kat dia.maksudnya bagi apron tu lat dia. dia tolong aku lipat.hehe.then aku masuk store nak amik bag. then dia masuk amik cap aku. bior je lah. aku nak kemas bag. .then aku masuk kitchen.dia panggil aku.

duduk kat kaunter cashier.bawah tu ada rak.

dia kata."yang sini 'k' punya. nadia punya kat tepi 'k'.

dah tu tlg bagitau manager yg aku nak balik.heheh the end.mmg penat sangt

kesimpulanya - kalau k ada. kami buat keja sama sama . kalau dia tadak.aku buat semua. 2 org tu cuma amik order n hantaq. haha apa apa je lah.nama pun baru keja
aku lagi suka kena buat something dari dok tecegat ja.dah la kena bediri ja.

btw.hari ni aku shift pagi dgn salah sorang dari 2 ekoq tuh.antara waiters dia la paling tua.kami hat lain sama umoq.hahah

byeee

*tngok punya aku type.maknanya tadak customer.dah 2 jam bukak.baru sorang -.- tu pun bli coffee ja.

Friday, January 10, 2014

kerja dekat cafe ?????



ALHAMDULILLAH !!




aku happy sangat .ngeeee
nak tau kenapaa
haaaaa
maih cek nak habaq mai pesepa
hahahah

baru baru nih
aku agak sedih tak dapat kerja
tapi tapalah.redha ajalah kan
sesedang bebaring nya aku di katil menung masa depan.cewah
tepikir nak carik sekali lagi.mungkin kali ni aku dapat
so khamis bebaru nih.aku mangun pagi
memandangkan aku ada hal dekat bank dekat sunway
alang alang tuh pasang niat lah nak mencuba
dengan kemeja yang tak pernah aku pakai.
yang ibu aku beli masa aku form 4 time raya -.-
tak penah sekali pakai.tag pun ada lagi
sebab kemeja tu terlalu formal
sebab nak bagi good impression paksakan diri pakai
aku nampak hensemmm gila XD


pagi tu hujan lebat sangat
so first aku nak try kat cafe yang aku pegi haritu
aku tak ingat nama cafe tu -.-
sebab susah sangat nak sebut
mak aku tunggu dalam keta
dengan berani nya aku pegi.neves time tuh toksah habaq
ini first time aku pegi buat bnda camni sensorang T-T
disebabkan ada unsur penakut dalam aku
aku duk je tepi kedai tu
tak berani nak masuk
lagipun belum bukak. kedai tuh dah bukak cuma untk pekerja ja
so aku bediri kat situ amik no tepon manager dia.
lari masuk keta balik
aku call la manager dia
tanya lah pasai keja kosong tuh.
haaa dengar sora dia happy ja bila aku cakap aku boleh ja nak buat keja apa
keja full time boleh keja part time boleh
aku tak paham keja full time tu mcm mana
tapi nasib la aku tak masuk
dia tadak.dia ke penang katanya.
suruh aku datang dalam pkol 4 -5
mulanya dia cadangkan aku kerja bahagian kitchen
buat sandwich ja .sebab pekerja dia sekarang suka buat hal.kejap dtg kejap tak
tapi dia kata bahagian cashier n waiter pun kosong
aku cakap la bahagian mana pun boleh aku tak kesah
aku mcm dah happy semacam . peluang cerah XD
so hajat nak ke tempat lain cancle.sbb aku overconfident sngt
lagi pun hujan lebat gila
baliklah 

dalam pukul 3 lebih mcm tuh
aku dapat call
tekejut gak aku
selalunya yg call fon rumah cuma fatimah
rupanya tawaran dari parkson
dari brand kiko
dia suruh aku datang temuduga pkol 5
bincang punya bincang
aku pun oke je lah
agak berat hati nak menolak.mcm tak sanggup
then dalam 4.45 gitu sampai lah aku ke cafe 
mula aku tunggu dalam keta
aku call la manager dia
2 kali.tapi dia tak angkat
mesti dia rimas T-T
btw aku tukar baju.baju kemeja yg aku tak penah pakai gak
warna biru&hijau kotak kotak.memang nerd habis.hahahah
pastu tapalah.kali ni mak aku ikut sekali.katanya nak tngok kedai tu
masuk masuk.dengan muka blurr.
aku tnya pekerja sorang nih.
lelaki.hensem
sangat
 hahaha
aku buat muka cute/innocent habis kat dia
cakap aku ada interview dgn manager 
tapi dia cakap manager dia tadak 
aku tekejut gak.dia suruh aku datang dia tadak.lupa ke hapa
mak aku tunggu kat luar masa tuh
pastu dia suruh aku tunggu kejap.dia nak try call manager dia.En.N la katakan
pastu dia tanya aku lagi. "mak ke tu "
ya allah suara dia.comel gila XD
haha .aku cakap ya
dia suruh ajak mak aku masuk sekali.
then aku keluar.
punya malu lah aku ni kan
(aku memang pemalu sejak dilahirkan.harap maklum)
aku ajak mak aku belah dari situ T-T
hahaha
pelik kan aku.
pastu agak lama skit.aku call en.N
dia kata dia dah sampai.tngah cari parking
dia suruh aku masuk dulu
sampai kat depan cafe tuh
pekerja dia jemput kami masuk
duduklah
disediakan air ais kosong -.-
bagi la ayaq lain.kedekut.
heheh *dah la free menrungut plak
pemalu nya aku lagi.aku pandang bawaaaah ja
langsung tak pandang tempat lain
aku benci aku bila dalam keadaan camni
T-T
theen en.N sampai
bermula lah sesi temu duga
nebeees beruk haaaa
tanya memacam lah.aku tak ingat sangat
pastu dia tnya umur.
aku cakap aku 17.lepasan spm
tekejut beruk dia
tatau la kenapa
rupanya reja yang dia nak bagi kat aku tuh
bahagian kitchen tuh
dia nak orang yg boleh keja permanent.tuh ka maksud dia full time ? 0.0
aku ingt full time nih dari pagi sampai malam
ntah lah
dia tanya lepas dapat result nak kemana
aku cakap depend on result
so lepas tu dia pikiaq lama sangat.lama sangaaaat
pastu dia tnya bila boleh start kerja
aku cakap anytime.
tapi aku bagitau dia yang aku ada driving class bulan ni
dalam 4 hari mcm tuh.pastu dia kata.kalau mcm tu saya bagi shift malam dulu
shift malam pkul 4 - 12 malam
shift pagi pkol 11 - 7 malam
kira minggu nih shift malam.minggu depan shift pagi .dia tukar tukar
aku pun tekejut bila dia kata dia bagi shift malam.
maksudnya aku dapat keja la nih ?? 0.0
aku pun happynyaa okeee XD

*aku ekceli tak bagi tau lagi yang aku nak gi vietnam bulan ni jugak
aku takut nak habaq.dah la dekat 5 hari jugak
katanya dalam 8 kali kerja dia bagi 1 hari cuti.1 hari full time.
hmm macam mana la aku nak habaq.baru start keja dah nak amik cuti,bagi ka dia -.-
or patut ka aku tipu dia o.o
oke sambung balik 


dia kata "u datang isnin ni .pkul .emm sblom pkul 4 la.punch card awal. "
aku oke ja.
then tanya pasal baju
dia kata baju warna hitam
so macam mana pun takpa asalkan hitam
then bla bla blaa
pastu ok .ending dia teruk sangat -.-
mcm aku bangun.pi kat mak aku.
nthen blah.aku toleh blakang pun dak
mak aku ja yang dok cakap trima kasih kat semua orang -.-
teruk kan aku.adoihh
apapun 

AKU DAPAT KERJA












hmmm ada something yang tak kena tak ? ada tak ?? adakaaan ! hahaha

masuk masuk ja dalam kreta.
happy tak terkata
cium habis arif time tuh
then mak aku tanya
gaji berapa ?
tenga nga aku
AKU LUPA NAK TANYAAAAA !!


ahh bodoh gila aku -.-
men iya ja tapi tatau gaji berapa
en.N pun satu.bukan nak habaq ka hapa
adoiyaiii


haha biaq la gaji berapa dari tak dapat gaji langsung kan
tapi satu ja aku perasan
time aku gi interview haritu.
tadak sorang pun pompuan
semua LELAKI
0.0
tatau la org dapur dia cm mana
tapi masa first time aku pegi.ada sorang pompuan
tapi laki hensem yg aku kata tadi.minggu ni dia shift petang
so next week dia shift pagi T-T
tak sama waktu keja
haiyaa
biaq laa
aku datang nak kerja.iya takkk 
MAUHAHAHAHAHAH
k bye XD

ehh btw.temuduga dekat parkson tuh aku tak pegi.
mak aku cakap takyah gi.dah dapat kat situ.buat pa nak pi lagi







Tuesday, January 07, 2014

job hunting !!



jaaaaang !!hehe

semalam gua gi cari qeja (kerja) kat sunway .
besama sama rakan tecinta.0.o
renyah la jugak nak cari reja
duk ingat pi mintak boleh dapat
besala.pestaim .haha
first kami pegi mintak kat dalam parkson
katanya ,promoter kena lebih 18.
tapi kalau mintak untuk jadi staff and cashier boleh la
gua tak paham apakah keperbezaanya disitu,haa tediaa.hahah
haha tapala.tapi time sampai.ada sesi pekenalan/ceramah ka gua tatau
tapi yang pasti kami dah lambat sehari
semalam diorang dah buat pemilihan.so hari diorang dah start qeja
makna nya dah penuh.peluang kami nak dapat situ,agak tipis agak la
haha
kata orang yg jumpa kami tu.lagi 2 hari dia call.maknanya esok.
tapi aku mmg tanak reja kat dalam sana.
aku ikut depa ja.
then . gua memang dah nekad nak reja secret recipe
katanya ada qeja kosong
so pogilah mintak sana.
tapi ramai jugak yang mintak sana
kami saja dah 4 orang . 
masa kami pi dah ada 2 orang mintak
then lagi 2 orang.
sorang dah kena interview.
time tu takut jugak.
yer la.persaingan tu kuat
tapi apakan daya.bukan rezeki gua :(
maybe sebab aku nampak mcm tak normal
T-T
salahkan eyeliner yang gua pakai.bila dah lama.dia jadi agak comot.
sebab gua tak pakai base dia.terus pakai.tu bila dah bepeluh.haa.cair la
mata gua mesti hitam punyaa
gua pakai pun sebab nak bagi nampak mecet T-T
tu la org kata.first impression tu penting.
qeja kat secret recipe dapat kat nadd and fatimah.btw gudluck.
happy for u guys.

then .kami bepecah,nadd and auni.mintak dekat bread history.
gua and fatimah pegi tempat lain kejap
then jumpa satu butik baru bukak
saja je mencuba nasib
tapi butik tu baru sangat bukak.so dia tak pakai pekerja lagi
tapala.atleast fatimah boleh guna toilet dia.hahha
then .kami pegi gym.bukan nak cari qeja
nak tengok pakej dia,
oyolah.kami dari dulu mau kuruih
masuk laa.dekat herfitness.khas tuk perempuan
so mmg terbaik
pakej dia pun terbaik menjilat duit
seriously murah.aku tak sangka semurah tu
dok ingat beribu la.
3 bulan 3 ratus.sehari nak berapa jam pun takpa.unlimited
kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaann !
so yang tu paling murah
mmg kena sangat dgn plan aku.nak turunkan 2kg.or maybe more than that
dalam masa 3 bulan.wahhh.gitu
then .tejumpa cikgu.*skip *skip. dramaaaa

ah then kami ke secret recepi.then nadd n auni ke belah sana
katanya nak jumpa cikgu
kami ingat mintak boleh dapat kat tempat yg sama
tapi tak.dia hantar kat tempat lain.
hantarnya ke penang huih
JAUH BENO
katanya nak bagi asrama.duduk free
dekat dengan bread history gurney
ahh mmg mak gua nak bagi la sangat kan

tapalah.isi je lewww
then pergila dua orang bidadari ini.yang lebih comel iaitu gua
bertemua witches di sana nun menanti
hahaha
diorang pegi mintak reja dekat satu cafe nih
first gua dgn fatimah dah lalu.tapi ingat kedai cina
so tak la masuk
then diorang cakap kedai melayu
depa dua dah pegi mintak.kami je lah belom
apa lagi.mencuba nasib
tapi apakan daya.tadak satu pun dapat
belum rezeki aku kaan.
satu hari aku tunggu call.satu pun tak
sedih gak.sebab aku dah malaih nak keluaq cari qeja -.-
hahaha
tapalah.aku tak perlu reja lagi sekarang.sebab aku busy bulan nih
dengan kelas driving lagi.dengan nak pegi holiday.
satgi kalau dapat reja.dok mintak cuti.tak pasai kena buang reja.haha
ada hikmahnya tu.kaan.hahah

okeyh boiiiiiiii!




Sunday, January 05, 2014

new year resolution ??

konbanwa minna sann


this is my situation right now -.-
benci gila T-T
kejap tesumbat.kejap meleleh.shittttt
bila dah jadi camni.mood aku mang tak baik
ah fuck aku lupa apa nak tulis tadi.pfft

*beberapa jam kemudian
 ah yeah ekceli aku nak cakap pasal "new year resolution! "
aku cuma ada satu ja.SATU JA
'
'
'
'
'
'
'
'
nak perfect body. muahahah
since dah tak sekolah nih
berat aku naik sampai 40KG 
pertama kali dalam sejarah hidup aku btw
jarum penimbang tak penah naik sampai angka 40 tauu T-T


image

so next thing aku nak buat is turun 2KG
nthen hancurkan lebihan lemak lemak yang berparti
dalam masa 3 bulan insyallah.
ganbatteh fathirah chan XD hahah

Saturday, January 04, 2014

im lost inside my own head
























opening


All My Thoughts They Spin Me Around | via Tumblr

my very first post for 2014
yeaaaaay *krik krik

dah seminggu since new year
and aku still tak buat pa.
still jadi penganggur terhormat
duduk rumah mcm orang tadak life
seriously one whole day mengadap internet
and doing nothing.aku rasa mcm nak mati
kalau mcm dulu lain lah.
maybe dalam 2 minggu ja ada life camni.nthen kena sekolah balik
now.dekat sebulan lebih mcm ni
dah banyak sangat aku explore kat dalam internet nih
sampai nak search apa pun dah tatau -..-
bila aku nak cari kerja .
ada ja halangan.
harini. aku dah siap dah ni.berejam plak tu aku siap
NAK PEGI CARI SESUAP NASI.SESEDUT AIR *drama
suruh bapak aku hantar.nih dah depan pintu nih. 
tapi dah suratan.takdir.dll
haha.gua tepaksa ikut family gua pegi bufday party ank buah gua
so esok nak cari kerja (ahad) pun takleh gak
katanya isnin.aku masalah skit,weekdays nih
aku bukan ada transport.jalan kaki lagi leh nampaknya

entah lah tahun.seriously aku rasa mcm tak semangat
malas aku tahap dewa
nak mangun dari katil pun aku rasa mcm kena kemas rumah banglo -.-
and setiap hari aku rasa tension ja
dengan mak aku dok beletiaq ,pok pek pok pek
dengan hati dok sakit lagi pasal kes jpj test
aku try lupa pasal benda tu.
ntah la.aku takleh lupa.benda paling menyakitkan hati aku tahun 2013
aku tatau nak explain camna.
benda tu buat aku tension sangat sangat
lagi tension aku tak buat benda sepatutnya
mcm tme aku kena maki.aku tak tumbok muka dia,
dalam otak aku main scene tu.tapi reality,aku just mengeluh
aku patut tumbok muka dia.so aku takan se stress gini haa
kalau aku dapat dgn dia lagi.sbb aku ada lagi 3 kelas sblum ulang test
AKU AKAN TUMBOK MUKA DIA or buat benda lain la
heheh
 aku benci orang pandang rendah dgn orang lain
aku benci golongan orang macam tu

okey thats it for this post.
janna