Friday, April 04, 2014

HOLIDAY IN PENANG

konnichiwa . ^^

so 2 april bersamaan dengan hari Rabu. me wif mah frens pegi holiday uollsss . haha . well nothing much . 2 hari 1 malam ja . aku nak cerita panjang pun tak boleh . aku nak kena pegi siap bag. sekarang dah pukul 10 lebih. bag tak siap hapa lagi -..- okey okey lets start now. 

pkol 7.30 aku gerak dari rumah . dengar ja nenek nadd baru bangun . tukar plan . pegi rumah fatimah dulu . 
then lepak lepak sana dengan auni . tengok running ma pa semua . then dalam 8.30 lebih gerak pegi bus stop . agak lama gak lah . and theeeen . satu incident yang tak di ingini belaku . dalam dok sembang . tetiba dengar bunyi kucing . ntah dari mana kucing tu datang . tapi dah terbaring atas jalan raya . golek kiri and kanan. nampak mmg mcm kena langgaq dah . lepas hapa lagi kami . menjerit jerit kat bus stop tu . atas highway . kereta banyak plus laju . semua kereta lalu tak brenti langsung . tapi nasib lah tak kena langgaq kali kedua . kami yang duk kat bus stop dah panic gila . last last auni lari pi amik kucing tu . letak dia kat bus stop . rasanya dia dah kena langgaq bahagian belakang kot. aku sedih gila tngok. dia reyau ja. panic sangat . no telefon klinik pun tada. then mcm mcm ah. klinik plak tak bukak gi.baru pkol 9 . then bas plak dah sampai. kami tinggal lah kat tepi tu . suruh aunty india yang meniaga kat situ tengokkan. tapi aunty suruh letak dia jauh jauh . hurghh geram gila aku.kucing tuh dah tekulai layu . tadak peri kemanusiaan ka. suruh letak tepi longkang . nak kata pa . letak je lah. then naik bas . try lah mcm cara nak dapat no klinik. last bapak auni nak datang amik kucing tu nanti. then nasib lah .lepas tu bapak auni cita ada sorang cina perempuan nih kesian then bawak kucing tu pegi klinik .kami tau lepas dah sampai penang tuh. lega lah

masa dalam bas tu mmg semua senyap ja. dalam otak aku pikir kucing tu ja . then sampai jeti terus naik feri .
sampai jeti belah sana. breakfast dulu. pepagi dah makan laksa. hehe . dalam 10 lebih tuh. terus naik jejantas then seberang jalan tuh straight skit . ada tempat rent bicycle . kat situ lah kami sewa basikal. whole day . kalau basikal biasa RM 10 . kalau mountain bike RM15 . depa semua amik yg 10 hengget . aku amik mountain bike sebab aku selesa yang tu lagi. 

then start lah journey kami . haha . benda tak rancang betul betul . kami pi main redah ja. yang tau nak pegi 3D art museum and penang art street . jauh gak kami pusing melilau cari . kona pi ,kona mai. cari penat ja. haha tapi tapa. seronok. last last brenti kat satu tmpt mcm pejabat pelancongan pe kejadah .then kat situ kami amik map semua. then baru lah tau jalan . hahahah teruk kan kami . well aku jadi navigator. masalah jugak . aku tngok map tebalik. tuh sesat skit . last last pusing balik kot belah jeti . tudia depan tu ja 3D art museum . hahaha . masuk lah kami dalam tuh . fee dia untuk adult RM15 kalau ada student card dapat lah RM10 ja. 































henna ! haha saja buat 

then time keluar tuh mmg dah panas dah . redah jugak lah . terus tengok map. pusing lah kat tempat tempat mural tuh . tengah dok cari jalan . tetiba ada mak salleh nih . lupa dari mana . ngusik auni . hahah. 


masa kami singgah nak amik gambar kat sini . mula nak selfie .tetiba 
mat salleh yang ngusik auni tadi offer nak amik kan . haha. 
memang time nih dah panas gegila ah





tak banyak sangat kami pi . sebab . satu dah panas dah . then tak larat . then dah pkol 2 lebih .

terus pegi hantar basikal. naik bas pegi batu ferringhi

dari panas panas .terus masuk sejuk . aku kena serang demam balik ah . aku mmg dok demam dari smlm . telan penadol kebah sat , tu boleh gagah naik basikal. lupa makan. haa tudia. naik bas gila sejuk ketaq . peluh pun tak kering lagi. nthen ntah hapa jadi . aku lena dah. tau tau ja . dah nak sampai

then decided pegi hotel holiday inn . amik seaview belah tower punya .murah skit . deposit RM100 . semua total RM400 . per night. tong tong duit .jadi lah bayaq sorang skit. haha. bilik dia . tudiaaaa . lawa . even penah pegi tmpt yg lagi better . tapi tu dgn family . nih dgn member . bilik pun . dah wow arr.ahhaha



sampai dalam pkol 4 . aku mmg gila tak larat dah .mata dok panas . tunggu ubat aku makan tadi nak function . rehat lu . dalam pkol 6 lebih . then turun pegi kolam . kami tak bawak baju renang . fatimah sorang ja . so kami hat lain jenjalan kat pantai. fatimah ja pegi mandi. 









pkol 7 kami balik . then mandi apa semua .get ready nak kluaq makan .and pegi night market.perut punya lapaq. yer lah . last kami makan pagi tadi ha . .pkol 8 lebih turun kat kedai makan dekat dekat situ gak,
makan pun boleh tahan harga . haha . siap tambah . kebulor dah .haha . pastu terus pegi cuci mata . tapi tak bli apa. mahal lah -.- bagi aku org penang . benda mcm tu mmg mahal sangat sangat . kalau bagi org luaq maybe murah la kot. ntah lah.. balik tuh semua tidoq . tak banyak bunyik . penat XD

the next day . siap siap . makan makan. check out pkol 12 lebih . then naik free shuttle pergi strait quays . 










then lunch dekat secret recipe . thats all . lain semua perjalan balik ke rumah .

adios . bag tak siap lagi nihhhh T-T



No comments: